پالایشگاه ها ، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ، کارخانه ها و کارگاه ها که عمدتا دارای تجهیزات بزرگ ، ماشین آلات و لوله کشی و همچنین جرثقیل ، لیفتراک و دیگ بخار هستند . باید نسبت به نگهداری و استاندارد بودن عملکرد این دستگاه ها حساسیت لازم را به خرج دهند تا جلوی بسیاری از خسارات جانی و مالی گرفته شود. در نگاه اول رعایت نکردن مقررات ایمنی به عنوان اولین دلیل این حوادث ذکر می شود. با نگاهی دقیق به ریشه این مشکلات، نقش مهم و جایگاه ویژه بازرسی فنی در پیش¬ گیری از بروز حوادث، بیشتر آشکار خواهد شد.
بازرسی فنی از مراحل خرید مواد اولیه شروع می¬شود، در طی مراحل ساخت و نصب تجهیزات، تأسیسات و سیستم¬های لوله کشی ادامه می¬یابد و حین بهره ¬برداری تأسیسات فرآیندی همراه آن خواهد بود. بطور کلی قصد عمومی و هدف “بازرسی فنی” شناسایی نقصها و عیوب و ارائه دستورالعملهای تجربی و علمی برای دستگاهها و قطعات صنعتی است که با استفاده از این دستورالعمل¬ها هزینه تعمیرات و نگهداری به حداقل خواهد رسید.برای هر شرکت و کارخانه ای بازرسی های ادواری از دستگاه ها و تجهیزات به مراتب ارزان تر از تهیه آن دستگاه بصورت نو است. بنابراین باید تمام مجموعه ها برای داشتن محیط کاری ایمن و سالم مقید به بازرسی های سالانه از تجهیزات و دستگاه های خود باشند و نسبت به رفع عیوب آنها اقدام کنند و اگر نیازی به تعمیرات بود از کارشناسان خبره در این زمینه کمک بگیرند.
رسول رحمتی نودهی مدرس دانشگاه می گوید حوادث ناشی از کار در جهان هر ساله میلیونها انسان را با خطرات گوناگون مواجه ساخته، بهنحوی که تعداد کثیری از کارگران را به کام مرگ برده یا از کار افتاده کرده است. برای همین توجه به آثار و پیامدهای مهم اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی این حوادث چه در سطح داخلی و چه در عرصه بینالمللی مورد توجه قرار گرفته است.
بسیاری از دولتها سعی کردهاند با استفاده از نظر کارشناسی پژوهشگران و صاحبنظران تدابیری را اتخاذ کنند که ضمن توسعه تولید و بهبود اقتصاد در کاهش حوادث و سوانح کار موثر باشد. از مهمترین اقداماتی که آنها در این راستا انجام دادهاند. میتوان به ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از حوادث و تامین ایمنی و حفافظت فنی در محیطهای کاری اشاره کرد علاوهبر این سازمان بینالمللی کار با وضع مقاولهنامهها و توصیهنامههای مختلف در جهت برآوردن اهداف فوق اقدامات وسیعی را انجام داده است که عمده آن حمایت کارگران از طریق وادار کردن کارفرمایان و دولت به رعایت نکات ایمنی و بهداشتی بهمنظور جلوگیری از بروز سوانح و بیماریهای ناشی از کار است.
در کشورمان نیز در راستای حفظ حقوق کارگران به ضرورت پیشگیری از حوادث کار اهمیت زیادی داده شده است. در این ارتباط قانون کار با پرداختن به مسائلی چون مسائل مربوط به حفاظت فنی و راهنمایی کارگران و کارفرمایان، بهداشت محیط کار، برقراری ایمنی در ماشینها و دستگاهها و همچنین توسعه تحقیقات ایمنی و آماری در مورد حوادث کار، سیاست همسویی را با موازین سازمان بینالمللی کار اتخاذ کرده است.
امروزه در اکثر کشورها سرویسهای بازرسی کار بهعنوان قسمتی از دستگاه دولتی است و به بازرسان کار بهعنوان برقرارکنندگان ایمنی و حفاظت فنی محیطهای کار نگاه میشود که در این رابطه دارای وظایف و اختیارات مختلفی هستند. علاوهبر این بازرسان وظیفه دارند تا ضمن آموزش و تعلیم مسائل ایمنی و حفاظتی به کارگران و کارفرمایان شرایط را برای توسعه فرهنگ ایمنی در محیطهای کاری فراهم کنند. سازمان بینالمللی کار با وضع مقاولهنامه و توصیهنامه شماره ۸۱ تحت عنوان (بازرسی کار در صنایع و بازرگانی) و همچنین تصویب مقاولهنامه شماره ۱۲۹ در مورد بازرسی کار در کشاورزی، مواضع روشن و صریحی را در زمینه اهمیت و نحوه بازرسی کار بیان داشته است.
در همین راستا شرکت های بسیاری وجود دارند که در شاخه های مختلف توانایی بازرسی از محل کار و دستگاه ها و تجهیزات آن را دارند.بنابراین صاحبین کارخانه ها و شرکت های بزرگ و در کل کارفرماها با یک جستجوی ساده می توانند شرکت های بازرسی فنی را بیایند.
- ۰۲/۰۱/۱۴